Държавата дава пари на розопроизводители и преработватели при спорни условия

Браншът е готов за протестни блокади

Само два дни, след като държавата отпусна на розопроизводителите и розопреработвателите финансово подпомагане от 3 милиона лева, секторът заплашва с протести.

Ще трябва всички да излезем с трактори. Поне имаме много суровина, така че да блокираме цяла България – някой да ни чуе.“ Този коментар направи пред БНР розопреработвателят Филип Лисичаров.

В началото на годината розопроизводители заплашиха с изкореняване на насажденията заради ниска изкупна цена на розовия цвят. Розопреработвателите пък предупредиха, че може да спрат да изкупуват, защото има достатъчно произведено и непродадено розово масло на фона на свитите пазари заради Covid пандемията.

Затова от бранша виждат като единствено решение финансово подпомагане от държавата за предстоящата кампания.

След проведени разговори с Министерството на земеделието, в които били уточнени размерът на помощта и параметрите, изведнъж се появили два нови критерия по тази мярка, разказа Лисичаров в предаването „Преди всички“.

„Общо взето ни казаха – или ги приемате, или няма никакво подпомагане.“

Условията:

„Гарантирани 2 лева изкупна цена на розовия цвят и при такава гаранция 30 стотинки се връщат обратно към розопреработвателите. Условията са розопреработвателите да са преработили не по-малко от 70% спрямо миналогодишния си обем. Това е огромен проблем, защото към момента от 48 розопреработватели, 45 са заявили обеми между 30 и 60% максимум. Някои са казали, че няма да работят тази година“, поясни Филип Лисичаров.

Според него този критерий е в несъответствие с другия – лимит на преработвател не повече от 150 хиляди лева. Така по думите му се слага спирачка на 500 тона.

Лисичаров недоумява как това минава на управителен съвет на Фонд „Земеделие“, защото според него показва „тотално неразбиране на материята“.

Изненадващите бранша условия били също така изненадващо огласени по време на видеоконферентна среща за публичното обявяване на помощта.

Филип Лисичаров изрази надежда с изработването на указанията за получаване на помощта „да бъдат коригирани тези две несправедливости“.

Защото се получава така, че от тези 3 милиона бюджет, няма да бъдат усвоени повече от 200-300 000, в най-добрия случай 500 000 лева. Всички останали фермери ще останат излъгани.“

Повече чуйте в звуковия файл.